Ingrediënten:
2 stuks Jonagold appels
100 gram suiker
100 gram roomboter
150 gram bloem
75 gram roomboter
20 gram suiker
50 milliliter water
250 milliliter mascarpone
250 milliliter slagroom
1 stuks vanillestokje
100 gram suiker
50 gram amandelschaafsel
50 gram poedersuiker
5 stuks aardbeien
5 stuks takjes mintWerkwijze:
Maak een deeg van 150 gram bloem, 75 gram roomboter, 20 gram suiker en 50 milliliter water.
De kom afdekken met plasticfolie en het deeg 20 minuten laten rusten.
Schil de appels, snijd ze door de helft en haal de klokhuizen eruit.
Snijd de helften vervolgens in plakken van ongeveer een centimeter.
Zet een (steel)pan op het vuur en smelt 100 gram suiker.
Voeg als de suiker begint te karamelliseren de 100 gram roomboter toe.
Roer de boter door de karamel tot een gladde massa.
Leg vervolgens de appelparten dakpansgewijs in een vormpje.
Verdeel de karamel over de appeltjes.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Verdeel het deeg in 5 stukken en rol ze uit tot een dun plak.
Leg de plak bladerdeeg op de appels en rol de buitenkant van het deeg mooi op langs de rand van de vormpjes.
De appels mogen niet meer zichtbaar zijn.
Zet de vormpjes in de voorverwarmde oven en laat 20 minuten garen.
Merg uit het vanillestokje halen en bij de 250 milliliter slagroom doen.
100 gram suiker toevoegen aan de slagroom en opkloppen tot yoghurtdikte.
Mascarpone glad roeren en onder de slagroom spatelen.
Eventueel de massa iets verder opkloppen en op laten stijven in koelkast
Doe 50 gram poedersuiker in een pan laat de poedersuiker smelten.
Doe het amandelschaafsel bij de poedersuiker en bak ze licht aan.
Laat het gebakken amandelschaafsel afkoelen op een schaaltje.
Haal de tarte tatin uit de oven en laat hem wat afkoelen.
Draai de vormpjes in één keer om en leg de tarte tatin op een bord.
Leg op de tarte tatin een quenelle van de mascarpone crème.
Garneer de tarte tatin af met een aardbei en een takje mint.
Tartin van appel met crème van mascarpone en gebrande amandelen
Bekijk dit item